вторник, 10 юли 2012 г.

Диабет,кръвна захар и суплементи

          Захарният диабет представлява хронично метаболитно заболяване (или по-точно група от метаболитни заболявания), което се характеризира с висока кръвна захар (глюкоза). Високите стойности на глюкозата в кръвта се получават вследствие на липсващо производство на хормона инсулин или липса на "отговор" от страна на клетките спрямо инсулина. Захарният диабет (наричан още захарна болест или само диабет) е на практика доживотно заболяване, което предизвиква увреждане на кръвоносните съдове и нервната система след по-дълъг период от време. Тези увреждания се изявяват като оплаквания от страна на различни органи и системи като сърце и кръвоносна система, ретина и очи, бъбреци, периферни нерви и други. Човешкият метаболизъм се състои най-опростено в разграждането на храната до основни молекули, които се използват за осигуряване на енергия и градивен материал за клетките на човешкото тяло. Основният енергиен субстрат за човека е глюкозата. У здравия човек нивото на глюкозата в кръвта (кръвна захар) се регулира от няколко хормона, един от които е инсулин. Инсулинът се произвежда от бета-клетките на панкреаса (задстомашна жлеза). След нахранване, под въздействие на процесите на храносмилане в кръвта се получава голямо количество глюкоза. Инсулинът "вкарва" тази глюкоза в клетките на черния дроб, мускулите и мастните клетки, където тя се използва като основен енергиен източник за всички процеси в човешкото тяло. Когато кръвната захар се повиши (след нахранване) задстомашната жлеза реагира като секретира в кръвта инсулин, който вкарва глюкозните молекули в клетките и намалява стойността на кръвната захар. Нормалните стойности на кръвната захар се обозначават като "нормогликемия", а съответно по-високите и по-ниските от нормалните - като "хипергликемия" и "хипогликемия". При болните от диабет след покачване на кръвната захар (след нахранване) панкреасът не отделя инсулин или отделя хормона в недостатъчно количество или клетките на тялото не отговарят на действието на инсулина. В резултат на това нивото на кръвната захар се покачва (хипергликемия). Същевременно клетките страдат от "глад" за енергия и са принудени да намират други енергийни източници. Високата кръвна захар (над определена стойност) преминава в урината и се отделя с нея. Високата концентрация на глюкоза в кръвта "изтегля" от клетките течности на принципа на разликите в осмотичното налягане и води до обезводняване на тъканите. Всичко това променя обмяната на веществата в клетката по такъв начин, че се предизвикват увреди на определени тъкани и органи в тялото. Диабетът може да причини както постепенно настъпващи, така и остро настъпващи, животозастрашаващи усложнения.

Захарен диабет тип 1 наричан още инсулинозависим диабет или диабет започващ в млада възраст представлява хронично, автоимунно заболяване. При автоимунните болести защитната система на човешкото тяло (имунната система) по погрешка атакува собствени клетки, тъкани и органи, вместо чужди агенти -"нашественици" (като бактерии, вируси, гъбички и др.). При диабет тип 1 имунната система произвежда специфични белтъчни молекули, наречени "автоантитела" и специализирани бели кръвни клетки, които са насочени срещу и атакуват бета-клетките на задстомашната жлеза, които произвеждат хормона инсулин.Захарен диабет тип 2 наричан още инсулинонезависим диабет е най-често срещаният тип захарен диабет. При 2 тип диабет панкреасът (задстомашната жлеза) отделя хормона инсулин, но секрецията му е неадекватна на нуждите на клетките на организма. Това означава, че инсулинът се отделя в по-малко от необходимото количество или (по-често) клетките не отговарят на действието на инсулина. Това състояние, при което клетките са нечувствителни на инсулин, се нарича инсулинова резистентност. В отговор на тази нечувствителност бета-клетките на панкреаса започват да произвеждат и отделят повече инсулин, който да повлияе нечувствителните клетки. Въпреки това инсулинът не успява да вкара глюкозата от кръвта в клетките на мускулите, черния дроб и мастната тъкан и кръвната захар остава висока. Постепенно, тези "високи обороти" на производство на бета-клетките води до тяхното изчерпване и постепенно спадане до понякога пълно изчезване на инсулинова секреция. Около 90% от всички диабетици са болни от 2 тип захарен диабет. Този вид диабет обикновено се развива при възрастни (над 40-45 години) и е най-чест след 55 годишна възраст, но може да се срещне и в млада възраст. Около 80% от болните с дибет тип 2 страдат от наднормено тегло и затлъстяване. Затлъстяването може да бъде една от причините за развитие на захарен диабет тип 2 в млада или дори юношеска възраст. Хората, в чиито семейства се срещат болни от диабет са изложени на по-голям от обичайния риск за развитие на захарен диабет тип.

Хромът играе ключова роля в метаболизма на въглехидратите чрез участие в създаването на съединение, наречено „глюкозно - толерантен фактор” или „GTF”. Хранителни вещества, свързани с GTF, играят важна роля в баланса на кръвната захар. В GTF са включени: хром (който може да бъде най-активната съставка), никотинова киселина (версия на витамин B3) и аминокиселини, които изграждат глутатиона (глутаминова киселина, цистеин и глицин). Хромът има функциите да  контролира нивата на кръвната захар - като активен компонент на GTF. ОТ своя страна основната роля  на GTF е да увеличи действието на инсулина. Методите на хранително-вкусовата преработка премахват по-голямата част от естествено срещащия се хром в често консумираните храни. Хромовият дефицит води до инсулинова резистентност, състояние, при което клетките на тялото не отговарят на наличието на инсулин. Инсулиновата резистентност може да доведе до повишени кръвни нива на инсулина (хиперинсулинемия) и повишени нива на кръвната захар, което в крайна сметка може да предизвика сърдечно заболяване и / или диабет. Всъщност, дори и малкия дефицит на хром е свързан с медицинско състояние, известно като синдрома на X. Синдромът Х представлява сбор  от симптоми, включително хиперинсулинемия, високо кръвно налягане, високи нива на триглицеридите, високи нива на кръвната захар, както и ниски нива на холестерола. При хора с диабет или сърдечна болест, тялото се нуждае от по-големи количества хром. Допълнителни количества хром се изискват и при физическо нараняване, травма и психически стрес.Хром пиколинат е  най-ефективната форма  на хрома като добавка за диабет. Доказано е, че подобрява инсулиновата чувствителност. Хром полиникотинат е основна съставка в  продукта на Agua Source КоензимQ10 с водорасли и хром.  Ефикасен начин да се лекува  синдрома  Х  е да се приема хром, свързан с ниацин под формата на хром-полиникотинат. Никотиновата киселина тук действа съдоразширяващо и подобрява кръвообращението. Това спомага за по-добро проникване на съставките  в тъканите.

Особено важен за диабетиците и всички с висока кръвна захар е инсулино-подобния  фактор на растежа (IGF-1),съдържащ се в естествен вид в коластрата от крави или храните Колактив и Колактив3 на АкваСорс. IGF-1 регулира и холестерола и кръвната захар, участва и за възстановяването на ДНК и РНК като това го прави едно от най-мощните средства против остаряване. Основен производител на храносмилателни ензими в организма на човека е задстомашната жлеза (панкреас). Същата жлеза произвежда и инсулин. Логично е да се допусне, че ако прекалено много от енергията на панкреаса отива за производството на храносмилателни ензими, той не може да синтезира достатъчно инсулин.  Добавянето на храносмилателни ензими към менюто може да намали натоварването на панкреаса и той да започне да изработва повече инсулин – така здравето на хората с диабет може чувствително да се подобри.Това не означава, че диабетът се лекува с ензими – става дума за облекчаване и отбременяване на натоварването на панкреаса. От друга страна, когато се добавят ензими към храната, тя се усвоява по-добре и клетките на панкреаса получават по-богат приток на хранителни вещества. Това им помага да се обновяват и да произвеждат по-добре и повече хормони и ензими. Затова се препоръчва при всяко хранене хората, болни от диабет, да приемат по една капсула АquaSource Eнзими с водорасли.

Ако искате да комбинирате ефектите от коластра и храносмилателни ензими само в една чаша вкусен шейк изберете Супер енергийна храна на АкваСорс. Ниският гликемичен индекс на активирания ечемик и бавното освобождаване на енергия от сложните ултра-дълговерижни въглехидрати го превръщат в засищаща храна с гарантиран енергиен потенциал за  4-5 часа – постепенното им разграждане в храносмилателната система осигурява бавно отделяне на инсулин, комфорт на панкреаса и уравновесена кръвна захар. Разтворимите растителни влакна на ечемиченото зърно образуват желатиноподобен филм, който не само защитава лигавиците на храносмилателната система, а действа като филтър, регулиращ равномерното освобождаване на хранителни вещества до пълното им усвояване.Целулозните растителни влакна съдържат в изобилие В-глюкани, които спомагат за регулиране нивото на кръвната захар, изгарянето на мазнините и подсилване имунната система. Добре балансираната формула на AquaSource Супер енергийна храна е особено подходяща за диабетици и вегетарианци, включва коластра, храносмилателни ензими и пробиотици. В комбинация всички съставки на храната  осигуряват максимално усвояване на широк спектър от витамини,минерали, аминокиселини и есенциални мастни киселини, докато  дълговерижните  въглехидрати  дават продължително и постоянно отдаване на енергия, поддържайки стабилни енергийните нива и подпомагайки намаляването на рязкото им покачване и спадане, което е характерно за нормалното хранене.

Инсулинът, глюкагонът и много други хормони контролират тъканния метаболизъм като стимулират производството на тъканни регулатори, наречени простагландини. Именно простагландините “препредават” командите на хормоните на отделните клетки. А простагландините са съставени от есенциални мастни киселини - ЕМК   и ефективността им зависи от наличието на дадени витамини и минерали. Ето защо липсата на ЕМК и/или на определени  витамини и минерали пречи на нормалното производство и действие на простагландините, увеличава опасността от диабет тип 2 и го влошава. ЕМК имат отношение и към способността на клетките да реагират на инсулина. Инсулиновата резистентност зависи от това, кои ЕМК се използват за изграждане на клетъчните мембрани. Колкото повече Омега-3 и Омега-6 мастни киселини има в клетките на диабетиците от втори тип, толкова по-добре те  реагират  на инсулина.Полиненаситените  мастни киселини - Омега- 3 стабилизират структурата на клетъчните мембрани, облекчават достъпа на инсулиновите рецептори до повърхността им. Просто казано, нормализират чувствителността на последните към инсулина. В резултат значително се намалява нивото на наситени мазнини (триглицериди) в кръвта и като следствие се намалява тяхното излишно натрупване. Ето защо за всеки  диабетик  или човек в  предиабетно състояние, както и за профилактика на диабета и от 1 и 2 тип,  се препоръчва ежедневна  употреба на  Есенциални мастни киселени от 15 до 30 капки дневно.

При  диабет от 2 тип  често има и затлъстяване, което постепенно  се повлиява отлично с продуктите на АкваСорс. Това се постига с  комбинации, но най-често чрез храните, съдържащи допълнителни количества хром – Lighten-up! , CoQ10 с хром и  микроводорасли АФА, с добавка  от Коластра и Зелена енергия. Понякога ефекта се вижда  още през първия месец, но дори и да не се  успее  бързо, след известно  време положителния резултат  е налице. НЕ трябва да се забравя ,че за протичането на всички биохимични процеси в организма тялото се нуждае от голям брой микроелементи -  цинк, бор, селен и пр.  Яденето на микроводорасли е един много лесен и ефективен начин да се доставя на организма онова, което е необходимо, и то в напълно усвоима форма.Добавянето на Зелена енергия към менюто освен,че доставя  широк спектър от хранителни вещества, предоставя  и  гама-линоленова киселина . ТЯ може да предотврати увреждането на нервите при болни от диабет и даже да ги възстанови.Гама линоленова киселина освен  от спирулина, можете да набавите и от есенциални мастни киселини.



Няма коментари:

Публикуване на коментар