четвъртък, 12 юли 2012 г.

Спирулина - майчиното мляко на планетата Земя

        * Качествена хавайска спирулина от чисти природни източници можете да намерите в продукта    Зелена енергия !

 Spirulina platensis представлява синьо¬зелено водорасло, което расте в сладки и солени води и съдържа над 100 взаимодействащи си (със синергистично действие) хранителни вещества. Като сушено водорасло спирулина  е била известна още на древнитe майи и ацтеките, които с нея са укрепвали и подмладявали организма си.  В същото време тя е била и култова храна. Това плаващо дребно синьо - зелено микроводорасло съдържа над 100 хранителни съставки, действащи синергично, сред които 60% протеини, незаменими витамини и фитонутриенти, като например антиоксиданта бетакаротин, сулфогликолипиди, полизахариди и незаменими аминокиселини. Тя е богата на гамалиноленова киселина (рядко срещана есенциална мастна киселина), която по принцип се съдържа само в майчиното мляко – затова  наричат спирулината още  “Майчиното мляко на Земята”.Стените на клетките на Spiruline представляват много тънък слой комплексни естествени захари, които бързо се топят в допир с влагата и храносмилателните ензими.

Това синьо - зелено микроводорасло  ни снабдява с много есенциални минерали и олигоелементи. Тъмнозеленото му оцветяване е резултат от струпването на естествени пигменти - хлорофил, фикоцианин и каротеноиди, които събират слънчевата енергия. Спирулината расте толкова бързо, че може да осигурява до 20 пъти повече протеини на единица култивационна площ от соята и повече от 200 пъти от говеждото месо. Тя няма нужда от плодородни земи, докато за добиването на 1 кг царевичен протеин се губят 22 кг от повърхностния почвен слой, а за 1 кг протеини от говеждо месо - 145 кг.В състава й влизат 8 незаменими и 10 заменими аминокиселини, в правилно съотношение с усвоимост над 90%.

Богатото и пълноценно хранително съдържание на спирулината осигурява много жизнено необходими съставки, които липсват на всекидневната ни трапеза. Тя дава на спортистите богат запас от енергия, полезна е за хората с проблеми в храносмилането, асимилацията и отделянето, помага на страдащи от диабет, стрес и депресия, подобрява имунитета и укрепва всички органи и системи. Консумира се от столетия. В наши дни милиони хора по цялата Земя се възползват от този дар на природата.

Спирулината е  изключителна богата на бетакаротин т.е. провитамин А . (25пъти повече от суровите моркови). Той може не само да предотврати появата на рак, но и да обърне неговото развитие. Естествената форма превъзхожда многократно синтетичните, тъй като се усвоява много по-добре от тялото. Бетакаротинът е естествен антиоксидант, който освен от рак, предпазва от сърдечни болести, подсилва имунната система, подпомага и ускорява заздравяването на рани и намалява размерите на туморите. Той понижава нивото на холестерола в кръвта и подобрява здравето на засегнатите от Чернобилската авария. Три грама спирулина осигуряват 180% от препоръчваната в САЩ дневна доза бетакаротин. Приемането на бетакаротин е за предпочитане пред приемането на вит. А, тъй като няма опасност от предозиране и странични ефекти. Днес практически цялото население на планетата е подложено на унищожителното въздействие на токсичните вещества, намиращи се във въздуха, водата, храната и лекарствата. Високото съдържание на хлорофил, фикоцианин и полизахариди в спирулината способства за пречистването и детоксикацията на организма от отровните вещества и за предотвратяването на свързаните с тяхното акумулиране последствия. Японски учени установиха, че приемът на спирулина редуцира степента на токсичното въздействие върху бъбреците, предизвикано от тежки метали и лекарствени средства. Други изследвания, проведени върху лабораторни мишки сочат, че консумацията на спирулина ускорява извеждането на отровното вещество диоксин от организма до 7 пъти по-бързо.


Спирулината съдържа и големи количества вит. В12 (превъзхожда я само дивото кламатско водорасло Афанизоменон флос-акве (АФА)) и е 3 пъти по-богата на вит. Е от суровия пшеничен зародиш. Нейната изключителна биологична активност е свързана с още много други витамини и физиологично активни вещества. Хората, които я консумират, се нуждаят от по-малко други храни.
Гамалиноленовата киселина е абсолютно необходима за развитието на бебетата. Тя се съдържа в най-големи количества в кърмата, а на второ място в спирулината – затова я наричат “майчиното мляко на планетата”. При възрастните  помага за намаляване на високото кръвно налягане и холестерола и облекчава артрит, пременструални болки, екзема, псориазис и други кожни проблеми.Прилагането на гама-линоленова киселина  е особено важно за лица, в чийто организъм е блокиран синтезът на гама-линоленова киселина от линолова - възрастни хора, при злоупотреба с алкохол, при захарен диабет, дефицит на витамините РР, В6 и С, при недостатъчност на цинк и магнезий. Гама линоленовата киселина е изключително ценна съставна част на кожата. Заради това редовният й прием значително намалява сърбежа и площта на кожните увреждания като екзема, псориазис, атопичен дерматит и др. Друг тип заболяване, при което е препоръчителна употребата на гама линоленова киселина, е ревматоидният артрит. При него тя способства за овладяване на възпалението и намалява болките в ставите. Диабетната невропатия също се повлиява много благоприятно при употреба на спирулина.

Високото съдържание на биологично активно желязо (около 50 пъти по-богата от суровия спанак) в спирулината обуславя нейните лечебни свойства при анемии. Редица медицински проучвания доказват, че водораслото повишава способността на организма да синтезира червени кръвни телца. Това я прави много изключително ценна за кръвта и кръвотворенето. Богатото й минерално съдържание е от голяма важност и за здравата кожа, кости, нокти и зъби. В това отношение спирулината се доближава плътно до дивите Кламатски водорасли, ако се отглежда в добри условия.
Спирулината, както и AFA, съдържа 2 пъти повече протеини от следващия богат източник – соята, и 3 пъти повече – от говеждото месо, рибата и яйцата. В същото време в 1 г. суха водораслова маса се съдържат по-малко от 4 калории и почти никакъв холестерол.

Спирулината е алкална и помага за поддържането на оптимално рН в организма. Поради неправилното хранене и употребата на прекалено много преработени, преварени, пържени и стари храни, както и газирани напитки, телата ни са прекалено подкиселени. Това е една от главните причини да боледуваме повече. За да бъдем здрави, е необходимо да поддържаме добър алкалнокиселинен баланс. Силно алкалните АФА  и спирулина ни помагат много в това отношение.
Още през първите дни от приема на спирулина се наблюдават съществени изменения в моторната функция на стомаха. Водораслото ефективно потиска размножаването на патогенната микрофлора и стимулира заселването на полезните лакто- и бифидобактерии. Известно е, че здравата микрофлора е залог за добро здравословно състояние, тъй като увеличава абсорбацията на необходимите за организма вещества, постъпващи в него по време на хранене.
Прекрасна храна за всички  са тези микроводорасли са комплексен благотворен ефект върху целия организъм.АФА доставя огромни количества енергия  за ума и нервната система, а спирулина - предимно за физическото тяло. Особено  ценна и полезна за бременни и кърмещи жени; бебета и малки деца; за възстановяване след болести; при активно спортуващи хора; при умора вследствие на големи натоварвания; при по-възрастни хора и др. Естествено е всеки, който цени здравето си, преди всичко да се грижи да не се достига до неговото влошаване и следователно да консумира водорасли! 


През 1996 година учени съобщиха за изследване, направено в лабораторията на Харвард Медикъл Скул и Ъртрайз Фармс. Според тях “водният екстракт от спирулина възпрепятства възпроизводството на вируса на СПИН в човешки клетки, по-точно в Т-клетки и в периферни кръвни клетки. Вирусната продукция намалява при концентрации 5-10 мг/мл.” Високите концентрации спирали напълно развитието на вируса на СПИН. При концентрацията, прекратяваща възпроизводството на вируса, спирулиновият екстракт не е бил токсичен за човешките клетки.

НАй - добрата спирулина расте под благотвотрното влияние на идеалния климат и местоположение на Кона, Хаваи - най слънчевото крайбрежно кътче на САЩ, което предлага постоянни температури и съответно целогодишен растеж и събиране на реколтата. НАд 25 години хавайската спирулина се е адаптирала към жаркото слънце на Хаваите. Тези условия са родили един изключително богат на каротен вид - спирулина пасафика, която осигурява най - високите нива на смесени каротеноиди, ензими и антиоксиданти в сравнение с всяка друга спирулина в света. Тази спирулина расте в дълбоките океански води, където има 94 микроелемента - басейните са пълни с прясна вода /тя се добива от извори в дъждовните гори / която се смесва и допълва с богатата на хранителни вещества океанска вода, изпомпана от над 600 м дълбочина. Този жизненоважен източник осигурява богат смес от калции,магнезий и микроминерали. Тя не съдържа пестициди и хербициди и не е облъчена - спирулина пасифика редовно се изследва от независима лаборатория,която да гарантира,че липсват каквито  и да било вредни вещества. Отглеждана от съвременни технологии, тя се суши по патентована безкислородна система, която и позволява да запазва високите концентрации на хранителни вещества и ензими, като същевременно предотвратява увреждане от окисляване.

Спирулината е мощна алкализираща храна с подчертан благотворен ефект при най-различни проблеми със здравето. Нейното благотворно действие е насочено по-скоро към целия организъм, а влиянието й върху мозъка и нервната система не е толкова подчертано, както това на АФА. Ето защо е добре да се комбинират двата вида микроводорасли с цел постигане на максимален комплексен регенериращ, оздравителен и енергизиращ ефект. Такава комбинация се съдържа в продукта “Зелена енергия предлаган в България от фирма Аква Сорс.

Няма коментари:

Публикуване на коментар