четвъртък, 5 юли 2012 г.

Алергиите - профилактика и лечение

    Алергията представлява свръхреакция на организма спрямо вещества, които се приемат от него като вредни, дори и да не са такива. Нормалната реакция на нашия организъм към чужди субстанции е той да се защити от тях. Това се постига с помощта на имунната система, чрез различни, сложни имунологични реакции като в повечето случаи те са полезни за организма. Понякога обаче имунната система отговаря с много по-силна реакция, отколкото е нормално. Налице е една свръх реакция и масивна защита спрямо чуждите субстанции (дразнители), които в действителност не са никаква заплаха за организма. Тази вредна свръх реакция се нарича свръхчувствителност или алергия. По статистически данни в последните десетилетия броят на алергичните заболявания расте лавинообразно. Кои са причините?  На първо място, високите норми на замърсяване, които поставят на изпитание защитните ни сили. Други причини са промените в климата, които удължават периода на присъствие във въздуха на полени от растенията и нашият начин на хранене, който не благоприятства добро поддържане на стомашно-чревната флора, съюзник на имунната ни защита, която предпазва организма ни от всички болести, включително и от респираторни алергии. Особено важна при алергиите е чувствителността, което означава, че имунната система вече е била в контакт с даден алерген, запомнила го е и е готова за бърза реакция (защита) при следващата му поява тоест налице е така наречената сенсибилизация. В основата на алергиите са многобройните нови и необичайни за имунитета на човека субстанции, които се синтезират непрекъснато и с които непрестанно сме в контакт чрез въздуха, храната и водата. Те навлизат в организма през кожата, дихателната и храносмилателната система. От друга страна, значение имат влошеното състояние на лигавиците и смущенията в имунитета.
За повечето от страдащите от алергия се казва, че са атопични. Атопична реакция е тази, при която роля играе наследствеността. Това зависи от генетичните особености на индивида, който произвежда по-голямо количество имуноглобулин Е антитела. Те се фиксират към мембраната на мастните клетки и при всяка следваща среща с алергена се стига до разрушаване на тези клетки с освобождаване на различни вещества, които предизвикват възпалението. Веднъж възникнала, такава реакция при определени условия може да се прояви без намесата на външният дразнител - специфичния алерген. При възникването на алергия наследствеността играе голяма роля, но решаващо значение имат алергените - начинът на тяхното проникване, условията на живот, прекараните инфекции и др. Ето защо наследствеността се явява като предразположение за по-често и по-бързо реагиране към даден алерген от външната среда. Важното обаче е наличието на алергени във външната за организма среда. Възможно е при по-продължително и често излагане на мощни алергени и наследствено необременен организъм да развие алергия.
Съществуват различни видове алергични реакции в зависимост от засягане на определен орган или система. Но при всички причината е една – свръчувствителността на организма към определен алерген. И по същество тази реакция е имунологична.При нисък праг на чувствителност с изработени много и различни антитела под въздействието на ваксини, различни лекарства от рода на респивакс, бронховаксон, IRS19 организмът реагира ненужно със свръхреакция, защото е сенсибилизиран и се получава алергия. Обратното при висок праг на чувствителност се получават инфекции поради невъзможността да се неутрализират нормално вирусите - недостатъчно изработени антитела и нарушени неспецифични имунни реакции.
Алергията може да е:
- респираторна алергия - засягане на нос и бели дробове(бронхиална астма, сенна хрема, сезонен ринит );
- на кожата – алергичен дерматит, уртикария,екзема;
- на очите – алергичен конюнктивит;
-на храносмилателната с - ма - алергии към определени хранителни алергени, означавани като „непоносимост към белтъка на кравето мляко”, ”непоносимост към яйчния белтък”, различни плодове и пр.
Най-честите алергени са: микрокърлежи в домашния прах, полени и плесени, косми от домашни животни, различни субстанции (тютюнев дим, озон, азотни и серни окиси), много лекарства и ваксини, които съдържат различни стабилизатори, консерванти, известни количества антибиотици. От ваксините най-чести алергични реакции дава коклюшната ваксина.  Протичането на заболяването обикновено  става в няколко фази:
  • 1 фаза е моноалергенна – към един алерген.
  • 2 фаза е полиалергенна – сенсибилизиране към два и повече алергена.
  • 3 фаза е неспецифичната – когато алергичната реакция се предизвиква от неалергични фактори (физически или психични). При тази фаза алергичната реакция възниква по пътя на условните рефлекси.
Лечението се провежда с антихистаминови препарати (със странични действия върху централната нервна система) и кортикостероидни препарати (със странични действия върху обмяната на веществата и растежа на детето,костите  и ставите). Профилактиката на алергиите включва два основни компонента: да се избягват контакти с алергените и да се укрепва неспецифичният имунитет и пасивният специфичен имунитет, за да се избегнат реакциите на свръхчувствителност.

Добрите съюзници  при профилактика и лечение на алергии
  Употребата на млечни ферменти по време на бременността на жената може да бъде много полезна за предпазване от алергични екземи на новородените. Според резултатите от едно скорошно проучване,  полезните бактерии - пробиотиците Ацидофилус и Бифидус,   могат да подготвят имунната система на новороденото така, че да устои на алергичните реакции, породени от наличието на различни фактори. Научните изследвания показват,че бифидо и ацидофило бактериите балансират чревната флора, предпазват от диарии, отстраняват  констипациите, подтискат различни инфекции, подпомагат имунните функции, подсилват здравината на костите и дори помагат да намалят риска от рак. Вече е широко известно,че приемането на бифидобактерии, като хранителна добавка е много важно. Например,ако приемаш антибиотик, за да запазиш баланса на полезната микрофлора е добре да приемаш и пробиотик. Много е важно да се обясни, че пробиотикът не трябва да се взима заедно с антибиотика, защото антибиотикът унищожава пробиотика (пробиотиците всъщност са бактерии, а антибиотиците са предназначени да унищожават бактериите и не правят разлика между полезни и вредни за организма). Приемането на пробиотик при алергии определено подобрява състоянието и подпомага организма да се справи успешно. При инфекции пробиотиците (Ацидофилус и Бифидус) действат на принципа на конкуренцията. Попадайки в чревния тракт техните клетки възвръщат своята жизненост и при подходяща среда се размножават. Действат антагонистично на ентеробактериите чрез отделените бактерицидни вещества - водороден прекис, млечна и оцетна киселини, различни ензими - променят рН-то и кислородното съдържаниe, намаляват образуването на свободни радикали и канцерогени в червата, приемани в достатъчни количества улесняват възстановяването на чревната лигавица, което се дължи на техните биологичноактивни вещества. След като се укрепи по този начин чревната лигавица, се повлияват и алергиите, защото 90% от алергените постъпват в човешкия организъм през лигавицата на храносмилателния тракт. При здрава лигавица с нормална чревна флора пробиотиците неутрализират по-голямата част от тях и ги изхвърлят от организма без да имат възможност алергените да проникнат през лигавицата и да попаднат в кръвта, а оттам и до имуногенните органи и системи, отговорни за алергичната реакция.  В   сезона на инфекциите, пробиотикът ще повиши имунитета на тялото ти и ще бъде добра защита за организма ти. Това е начин за лесна профилактика, която всеки,който се уважава, може да направи. На пазара се срещат много храни и напитки,обогатени с полезните бактерии. За да имат благотворен ефект върху тялото обаче ,те трябва да стигнат живи до червата.Тези бактерии са много уязвими и стомашната киселина ги унищожава напълно.  Лактобацилус Ацидофилус и Лактобацилус Бифидус на АкваСорс са едни от най-добрите пробиотици на българския пазар в момента,тъй като са комбинирани със синьо - зелени микроводорасли  АФА.
НЕ случайно педиатрите съветват майките да кърмят колкото се може по - дълго време. Някои антитела преминават от майката в детето чрез плацентата по време на бремеността, но други се предават чрез майчиното мляко: имунната система на бебето се засилва по-лесно, ако получава майчина кърма. Майчиното мляко е най-подходящият съюзник в борбата за предпазване от алергии: не само засилва имунната система, но и предоставя някои основни елементи. Коластрата, произвеждана в първите дни след раждането, е много богата на макрофаги, т.е. клетките, чиято функция е да защитават организма и антителата, които предпазват храносмилателния апарат на новороденото, допринасяйки също за предпазване на лигавиците му. През последните 1-2 десетилетия редица проучвания показват, че кърменето на децата поне до три месечна възраст ги предпазва от алергия. Какво правим, ако майката няма кърма или болния е  възрастен? Коластрата е единственият начин да се пренесат готови антитела от майката към новороденото. Тя е първата храна за всички бозайници (в това число и за човека) и защитава новородените през първите дни от живота им, когато те са най-уязвими. Оставени без нея, те или умират, или не могат да се развиват правилно. Коластрата е течност, която се отделя от млечните жлези на женските бозайници през първите 2-3 дни след раждането, преди появата на млякото. Образуването й е много по-сложно и по състав тя е по-близо до кръвта, отколкото до млякото. Съставките й не се срещат в толкова големи концентрации в нито една друга природна храна. Тя е наситена с широкоспектърни имуностимулатори (37 естествени имунни фактора) и много растежни фактори, които помагат на човешкото тяло да се справя със заболяванията и да поддържа оптимално здраве. Почти всички инфекциозни или дегенеративни заболявания, вкл. рак и сърдечни болести, се предшестват или придружават от понижена функция на имунната система. Затова мощното имуностимулиращо действие на коластрата може да помогне за предотвратяване на алергиите. Ползите за имунитета на хората, които приемат коластра, се дължат поне на три механизма:

Първо: внасяне на готови антитела в червата, които обезвреждат около 20 вида микроби. Това е имунитет наготово, и той е добре дошъл за всеки човек, особено за тези, които са изтощени и с отслабени защитни сили.

Второ: Стимулиращо действие посредством различните растежни фактори, които помагат за поддържане на всички тъкани и системи на организма в по-добро състояние.

Трето: Подхранване - коластрата е биогенна храна от най-висока класа. Тя е пълноценна, лесно усвоима и много по-богата от млякото на всичко необходимо за правилното развитие на имунната система на децата и за поддържане на стабилен имунитет при възрастните.

Коластра с отлично качество можете да намерите в продуктите Колактив и Колактив 3 на АкваСорс.
Есенциалните мастни киселини са  жизнено необходими съставки, които не се произвеждат в организма ни и трябва да се набавят отвън. ЕМК влизат в състава на естествените липиди, които изграждат стените и мембраните на всички живи клетки. Те регулират преминаването в и от клетката на различни вещества и я предпазват от токсини, бактерии, вируси и алергени. Участват в синтеза на простагландините (хормоноподобни вещества, регулиращи тъканния метаболизъм) и в поддържането на телесната температура.ЕМК са необходими за работата на имунната система и на всички жлези с вътрешна секреция като щитовидна, надбъбречни, полови и пр.  Във връзка с устойчивостта на организма спрямо микроби е състоянието на входните врати за инфекции. Това са кожата лигавиците на носоглътката, дихателната, храносмилателната и пикочо-половата система. Те са изложени първи на контакт с бактерии, вируси, гъбички и паразити, и от тяхното състояние зависи дали нашествениците ще бъдат допуснати вътре в тялото. Клетките на тези наши важни органи са в състояние да се делят много бързо, което осигурява регенерацията и доброто състояние на тези естествени бариери на организма. Но за тази цел те се нуждаят от точно определени храни – преди всичко незаменими аминокиселини и есенциални мастни киселини.
Десетилетия преди антиоксидантните свойства на пикногенола  да станат известни, той бил използван успешно, особено в Европа, за контролиране на сенна хрема и други алергии. Когато хиперчувствителен човек влезе в контакт с алерген, тялото отделя хистамин в опит да надвие алергена. Отделянето на хистамин предизвиква симптомите, характерни за алергиите - възпаление, кихане, хрема и сърбеж в очите. Как пикногенола  облекчава симптомите на алергиите? Биофлавоноидите, очевидно блокират отделянето на хистамин от организма. Този процес протича благодарение на свойството на  пикногенола да унищожава свободните радикали. Като водеща  съставка в продукта Супер Антиоксидант пикногенола  може да е ефективен срещу алергии, без при това да предизвиква странични ефекти като медикаментите.
Водораслите, коластратаесенциалните  мастни киселини  повлияват отлично алергичните заболявания. Комбинацията от трите супер храни  действа силно укрепващо върху кожата и лигавиците на храносмилателната и дихателната системи, при което се затваря вратата пред алергизирането на организма. Добавянето на Супер Антиоксидант още повече стабилизира мембраните на мастоцитите – а това има отличен антихистаминов ефект. Наблюденията сочат, че само за няколко седмици се повлияват благоприятно голяма част от астматично и алергично болните, като пристъпите се разреждат, намаляват по сила и се овладяват по-лесно с обичайното лечение.
Препоръчваме да се започне с Лесно началоКолактив  и ЕМК, а после да се включи Зелена енергия, Супер Антиоксидант.

Няма коментари:

Публикуване на коментар