В човешкия организъм съжителстват постоянна и
непостоянна микрофлора. Към непостоянната микрофлора се отнасят
микроорганизмите, попаднали в организма от външната среда с въздуха, водата и
храната. Към постоянната микрофлора се отнасят микроорганизми, които в процеса
на еволюцията са се приспособили да живеят върху кожата и в телесните кухини.В
устната кухина например са изолирани около 100 вида микроорганизми, докато в
стомаха на здравия човек такива липсват поради изразеното антимикробно действие
на стомашния сок. В дванадесетопръстника и тънките черва те се срещат рядко, а
най-изразено е присъствието им в дебелото черво.Микроорганизмите, които се
намират в организма на здравия човек, изграждат нормалната човешка микрофлора.
Тя е полезна за организма, тъй като осигурява надеждна защита на кожата и
лигавиците от различни болестотворни фактори. В по-ниско разположените отдели
на тънките черва и в дебелото черво тя е съставена от лактобацили, анаеробни
стрептококи, ентерококи и др.
Но „микробният пейзаж“ в стомашно-чревния
тракт може да придобие количествени и качествени изменения. Микрофлората, както
всичко живо в природата, може да промени своето равновесие в зависимост от
възрастта, условията на живот, начина на хранене и др. така, че от нормална тя
да стане патогенна. Микробното равновесие се измества в полза на патогенната
гнилостна и гноеродна флора и гъбички, предимно от типа кандида. В същото време
т. нар. условно патогенни микроорганизми, които в състояние на здраве са
съставна част от нормалната чревна флора, бурно се размножават и проявяват
агресивност. В крайна сметка балансът на нормалната микрофлора се нарушава и
имаме основание да говорим за дисбактериоза. Дисбактериозата се изразява
в намалено количеството на полезните бифидо- и лактобактерии. Бифидубактериите са основните представители на нормалната
чревна микрофлора, съдържанието на които в идеалния случай трябва да бъде около
95%. Същественото намаляване на тяхното количество, е винаги признак на
изразена дисбактериоза. Лактобактериите (лактобацили, млечнокисели микроби)
съставляват в норма 5% от общия брои на микроорганизмите, които обитават
червата. Дисбактериозата е неприятно и коварно заболяване което води до
разстройства в обменните процеси, хиповитаминози кожни заболявания, изменения в
количеството и качеството на изработваните чревни ензими и най-главното до
снижаване на имунитета. Хранителните алергии с кожни прояви, тежко протичащите
респираторни вирусни инфекции - всичко това често е следствие на дисбактериоза.
Когато в червата се наруши микробния баланс установен от природата и се
създадат условия за „процъфтяването" на патогенни и условно патогенни
микроби - стафилококи, протеи, гъбички, възниква благоприятен фон за развитие
на остри чревни инфекции, хронични диарии и дори на сепсиси.
Последствията за организма са порочно
храносмилане и нарушен синтез на витамини. Крайните продукти на лошото
храносмилане и на интензивната дейност на патогенните микроорганизми дразнят
чревната лигавица, като поддържат нейното хронично възпаление, предизвикват
алергични реакции и самоотравяне на организма. Симптомите за наличието на
дисбактериоза са тежест в стомаха, липса на апетит, неприятен вкус и дъх в
устата, гадене, повръщане, подуване на корема, запек, диария,газове и др. Ако
не се вземат мерки се появяват признаците на обща интоксикация: вялост, обща
отпадналост, виене на свят, понижена трудоспособност, повяхнала кожа, сив тен
на лицето. Болните страдат от недостатъчност в организма на витамини от групата
В, които стимулират нормалната чревна флора.
Основните причини за появата на това
заболяване е начина на хранене. Прекалената консумация на много месо,
мазнини и консервирани храни както и честото състояние на стрес създава
отлични условия за размножаване на патогенната микрофлора в червата.
Възрастовите изменения и агресивното влияние на заобикалящата ни среда
увеличават възможността от поява на дисбактериоза. Тя възниква и вследствие на
прекарани чревни инфекции (дизентерия, паратиф и др). Малко хора знаят, че
хлорираната и флуорирана вода, кофеина, алкохола също убиват
полезните бактерии в организма ни. Друга основна причина за развитие на
дисбактериоза е самолечението и безконтролното използване на силни лекарства и
особено на антибиотици. Ето защо при всяка антимикробна терапия, особено след
антибиотично лечение е добре да се взимат мерки за запазване на полезната
микрофлора в червата чрез приеми на препарати съдържащи концентрирани култури
от полезни микроорганизми като ацидофилус и бифидобактерии. Съвременният
начин на живот, употребата на преработена, рафинирана консервирана и облъчена
храна, прекомерният стрес, приникването в тялото на агресивни химически и
радиоактивни вещества, преяждане, алкохол променят екологията на червата.
Крехкото равновесие между полезните и болествотворните бактерии в нашето тяло
задължително се нарушава от хлорирана вода, антибиотици, химиотерапевтици,
лъчетерапия, кортикостероиди. Резултатът е дисбактериоза, висока чревна
пропускливост и размножаване на гнилостните бактерии в тънкото и дебелото черво
(т.нар.чревна токсемия). Ако в микробиологичното ни състояние настъпи
дисбаланс, като броят на случайните и болествотворни бактерии превиши броя на
полезните бактерии, поглъщащите стени на тънките черва се разраняват (т.н.пробив),
а това позволява на токсините да преминат в лимфната ни и кръвоносна
система. Този процес води до имунна недостатъчност дори ако индивидуалното ни
хранене е добро.
За корекция и профилактика на дисбактериозата
лекарите обикновено препоръчват специални хранителни продукти, най-вече “живи”
млека и млечни продукти. В техния състав влизат различни млечнокисели бактерии.
Но тези млека трябва внимателно да се избират. Най-често, в тези, които се
продават, въпреки надписа ”жива закваска”, няма живи бактерии. За да се увеличи
срокът на годност на продуктите, производителите ги подлагат на промишлено
обработване (стерилизация), по време на която загиват по-голяма част от
полезните микроорганизми.
За възстановяване на естествената микрофлора
в червата се използват пробиотици, съдържащи полезни живи бактерии.
Размножавайки се, те потискат патогенната микрофлора. Обикновено курсът за
приемане на пробиотици продължава не по-малко от два месеца. Поднесени под
формата на капсули, пробиотиците предлагани от Аква Сорс успешно преодоляват
трудното пътуване през агресивната среда на стомаха.В съчетанието им със синьозелени микроводорасли се запазват жизнени и активни
продължително време. Тази форма на пробиотици е значително по-ефикасна от
киселото мляко или други пробиотични добавки, които не водят до заселване на
полезните бактерии, а действат само докато са в тракта.
Лесно начало е програма съдържаща храносмилателни ензими, пробиотици и водорасли АФА, специално разработена от Аква
Сорс, за да се справи с проблемите на дисбактериозата и последващата я
автоинтоксикация. Програмата е съобразена с основните изисквания
към организма при детоксикация. Храносмилателните ензими в нея помагат да
усвояваме по-добре храната, да не се получава гниене и ферментация и да пестим
собствената си ензимна енергия, за да я насочваме за пречистване на организма.
Пробиотиците се грижат за добрата хигиена на червата и предотвратяват запека.
Така се намалява вероятността за нахлуване на още токсини и се увеличава
способността за изхвърляне на наличните. При здрави хора Лесно начало е
достатъчно, за да се даде възможност на организма да се изчисти на спокойствие
и да се възстанови равновесието на чревната флора. ПРи по - тежки случаи се
продължава приема на пробиотици с още месец - два.
Започнете с програма Лесно начало, при необходимост
продължете с пробиотиците Ацидофилус и водорасли и Бифидус и водорасли. При тежка форма на дисбактериоза, стомашно
- чревни заболявания курсът на прием с пробиотици трябва да продължи 2
месеца,за да се възстанови баланса на полезните бактерии в организма и се
регенерират лигавиците в стомаха и червата. Комбинирайте с Колактив 3 при гастрит,язва,колит.
Коластрата е невероятно изобилие от всичко, което е
необходимо за поддържане на здрав, функционален стомашно-чревен тракт, който е
ключът към доброто здраве като цяло. Много болести имат своите корени в
червата, както и правилното усвояване на хранителните вещества е от ключово
значение за поддържане на тялото в най-добро състояние. Една от основните
функции на коластрата е здравето на червата. Състоянието на
стомашно-чревния ни тракт устата, хранопровода, стомаха, и големите и
малките черва са най-важни за здравето на хората поради размера на потенциално
вредните материали които минават през него и факта, че много, ако не и повечето
, заболявания произхождат от червата по един или друг начин. Но здравето
на червата най-често се игнорира, освен ако не сме, страдащи от диария,
нарушено храносмилане, или други стомашно-чревни проблеми.Коластрата може да
спре синдрома на пропускливите черва. Нейната уникална комбинация от имунни и
растежни фактори изглежда перфектно подбрана от природата като лекарство за
това състояние. Имуноглобулините, лактоферинът и другите имунни фактори могат
да убиват, инхибират и възпрепятстват размножаването на патогенните микроби и
да предпазват от токсините. Епителният растежен фактор на коластрата стимулира
възстановяването на чревните лигавици. Неговото противовъзпалително действие
намалява разстоянието между клетките, като по този начин намалява
свръхпропускливостта.
Няма коментари:
Публикуване на коментар