четвъртък, 12 юли 2012 г.

Храните АкваСорс - нов подход към имунитета

Суперхраните АкваСорс = здрав имунитет

Всички знаят, че добрата работа на имунната ни система е от най-голямо значение за устойчивостта срещу бактериалните и вирусните инфекции. Алергичните реакции и заболявания, обаче също се свързват с нарушения на имунните реакции. През последните десетилетия стана ясно, че имунната система е включена в сърдечно-съдовите заболявания и рака. Ето защо факторите, които стимулират или потискат имунитета са в центъра на вниманието на изследователите. Ходът на всички свързани с имунитета заболявания може да бъде променен чрез храненето.В човешкия организъм съществува система от взаимно свързани защитни механизми, които го предпазват от възможни опасни чужди агенти. Тази комплексна система от молекули, клетки и тъкани е разпространена в цялото тяло. Навсякъде, където тялото е в непосредствен контакт с външния свят (кожата, дихателните и храносмилателни органи) e добре екипиранo за защита. За да убиват бактериите или да ги изхвърлят по най-бърз начин кожата и стомахът произвеждат киселини, бронхите секретират слуз, в слюнката се отделят противомикробни ензими. Това е нашата неспецифична защита.Имунната система е специфичната система за защита и включва три извънредно важни способности:
    * Да разпознава своите собствени съставки от тези на чуждите нашественици;
    * Да отговаря по специфичен начин на неограничен брой различни молекули;
    * Да има памет за предишни контакти с чужди вещества и при следваща среща да оказва по-бърза и по-ефективна защита.

Всички вируси, бактерии и други чужди нашественици, вероятно и туморните клетки имат отличителен белег, наречен “антиген”, по който имунната ни система ги разпознава. Антигените предизвикват образуването на защитни “антитела”. Антителата са комплексни белтъци, наречени имуноглобулини. Те са специфични, способни да реагират с определен антиген като пасват с него като ключ в ключалка. Имунните клетки се произвеждат главно в костния мозък и тимуса, но имунната система включва и далака, лимфните съдове и възли, сливиците. Важна част на имунната система е разположена в червата, в лимфоидната им тъкан, която реагира на антигените от храната и много микроби. В кръвта има също така защитни клетки, които директно нападат бактериите и вирусите и ги унищожават – т.нар. “ящни” клетки и клетки “убийци”.

От голяма важност е унищожаването на изродените клетки в организма ни. Генетичният материал на всяка клетка ежедневно се уврежда от действието на оксиданти - вещества, които предизвикват окислителни промени в клетките. В резултат на това постоянно се появяват изродени (ракови) клетки, които трябва да бъдат унищожавани. Клетките убийци не са достатъчни, за да се справят с тази задача и затова от един вид имунни клетки се произвежда туморно-некрозен фактор – вещество, което задейства т.нар. “програма за тотално унищожение”. Това вещество разрушава генетичния материал на изродената клетка и по този начин я унищожава. Когато имунната ни система функционира добре, всички нейни части действат съгласувано, бързо и ефективно. Много фактори обаче могат да я нарушат.

Как храненето може да наруши имунитета?Връзката между глада и епидемиите от инфекциозни болести е забелязана в хода на историята на човечеството. Още от времето на Хипократ е известно, че хората, които се хранят лошо са по-чувствителни към инфекциозни заболявания.Недохранването, ниският прием на енергия и белтък нарушават имунната система и потискат имунните функции. Например, някои вируси предизвикват слабо или средно изразено заболяване при добре хранени деца, докато при недохранените, тези с ниско тегло, заболяването може да бъде фатално. Освен малките деца, особено рискови групи са старите хора, хората с анорексия, алкохолиците и всички, които страдат от заболявания, предизвикващи изтощение на организма.Нарушения в имунните функции се наблюдават и при висок прием на енергия и мазнини. Хората със затлъстяване по-често страдат от заболявания на дихателните пътища и при операции показват по-голям риск от инфекции. Нещо повече, хората със затлъстяване по-често развиват сърдечно-съдови и ракови заболявания, което се свързва с нарушения в имунната функция. Установено е, че капацитетът на имунните клетки “убийци” да унищожават туморни клетки е бил увеличен, когато приемът на мазнини е бил намален от 32 % от енергийната стойност на диетата на 22%. Имунитетът се нарушава и от много ниско калоричните диети, които се прилагат за отслабване (под 1200 ккал). Това се свързва и с недостатъчния прием на витамини и минерали с такива диети.

Дефицитът на витамините А, Е, С и В6, както и на минералите цинк, селен и желязо нарушават имунитета и устойчивостта на организма ни към всички заболявания, свързани с него. Тези витамини и минерали играят специална роля в имунните реакции, за образуването и активността на имунните клетки. С приема на желязо, обаче трябва да се внимава – високите количества също нарушават имунитета.Неблагоприятно е и действието на големите количества захар. Продължителното свръх натоварване със захари може да доведе до свързването им с белтъчни молекули и образуване на т.нар “гликирани белтъци”, които могат да предизвикат автоимунни заболявания.Веществата в храните, които стимулират имунитета могат да се изброят много бързо: белтъците, витамините А, С, Е и В6; минералите, желязо, цинк и селен; както и някои други вещества, съдържащи се в растенията – каротини, флавоноиди, сулфиди и сапонини. Разбира се и млечнокиселите бактерии.
Нашето здраве е плод на начина ни на живот и хранене. За да работят правилно, клетките ни се нуждаят от аминокиселини, минерали, витамини, ензими, антиоксиданти и други вещества, които отговарят на определени нужди на тялото и не са взаимнозаменяеми! Обикновената храна не съдържа всички важни хранителни вещества. Въпреки изобилието от храни по рафтовете, повечето от тях са непълноценни и пропити с консерванти и некачествени мазнини. Хранителният дефицит е в основата на повечето болести. Почти всяка диагноза може да се сведе до дефицит на конкретни вещества, защото за клетките ни храна е не това което поглъщаме, а онова от което те се нуждаят и което могат да усвоят. Например, недостигът на някои аминокиселини затруднява синтеза на белтъчините, и това рефлектира в имунната система. Липсата на минерали или витамини предизвиква биохимичен срив и намалява имунната устойчивост и компетентност. От друга страна, прехранването, особено с животински белтъчини и мазнини, увеличава токсичността и затруднява тялото.Затова днес се говори за клетъчно хранене и задължително набавяне на „липсващото звено” – разликата между потребностите на организма и даденостите на храната. Хората вече се делят на 2 типа – хора, кото живеят и се хранят здравословно, и хора, които просто са болни.

Хранителната верига започва с едноклетъчните синьо-зелени водорасли – може да се каже, че те са яйцеклетките на майката Земя. Езерото Кламат е екологично чисто алкално езеро в Скалистите планини на Северна Америка. Живеещите в него диворастящи синьозелени водорасли АФА са най-богатите на хлорофил фотосинтезиращи организми на земята. От слънчевите фотони и богатата на вулканични минерали езерна вода тези водорасли синтезират най-пълноценната суперхрана в природата. Щадящо събрани и изсушени, те са най-концентрираната отлично балансирана храна на планетата. Те предават на нашите клетки уловената слънчева, водна и минерална енергия, която като своеобразна батерия зарежда тялото с енергия и с незаменими хранителни вещества. Тази съвършена универсална храна има повече от 10 шампионски титли и е първа в категорията СУПЕРХРАНИ:
• протеини – аминокиселинният й профил е същия като в човешката клетка, съдържа всичките есенциални АМИНОКИСЕЛИНИ в лесно усвоима форма и в количество от 59 до 70%! Нито млякото, нито месото или яйцето имат такова протеиново съдържание!
Синьо зелените водорасли са идеално средство за кръвотворенето, защото са богати на хлорофил и лесно усвоимо органично желязо, както и на всички витамини от група В – 1,2,3,5,6,9, биотин, фолиева киселина и т.н. Особено богато е на вит.В12 – 7 пъти повече от телешки черен дроб!
• 1 грам АФА осигурява 5 пъти повече калций от чаша прясно мляко и всички необходими макро и микроелементи.
• Изключителна е концентрацията на бетакаротин, фикоцианин и други биофлавоноиди с мощно антиоксидантно действие.
• Един грам синьо -зелени водорасли  осигурява 150% от дневната доза витамин С!
• Богатото съдържание на ензими подобрява клетъчния метаболизъм и улеснява самооздравителните процеси.

И когато умни търсещи специалисти, събират това  кламатско водорасло AFA с негови внуци и наследници – друго синьо зелено водорасло  спирулина (наречена заради съдържанието си на гама-линоленова киселина майчината кърма на планетата Земя) и органична люцерна (от арабски алфалфа – баща на всички храни), се получава успешната формула, известна като  Зелена енергия на АКВАСОРС.   Тази синергична смес е природен тоник, който изгражда и укрепва активния имунитет и ни помага да реагираме бързо и компетентно на всякакви инфекции.

През есента и зимата има по-малко слънце и витамини. Имунитетът ни спада. Вирусите точат зъби и доволно потриват ръце, като гледат как сами им водим рожбите си в детската градина или училището. В затворените помещения децата по цял ден си обменят всевъзможни микроби. А сополите не спират да текат…

Другото наше предложение за укрепване на имунната система с природни суперхрани е КОЛАСТРАТА/Колактив и Колактив 3/. Ако синьо-зелените водорасли са  началото на хранителната верига, то коластрата е върхът на върха на тази верига – защото е храна, която произвеждат човекът и бозайниците. В нея природата е вложила най-добрите решения за оцеляването и растежа на новороденото, намерени в хода на еволюцията. Коластрата е стратегията на природата за получаване на пасивен имунитет наготово от майката! Предлагаме 2 вида коластра: Колактив и Колактив3.  Всичко, което се отнася за Колактив, важи и за Колактив3, с тази разлика, че в Колактив 3 към коластрата са добавени още полезни съставки като лактоферин и ацидуфилус бактерии. Коластрата от крави по молекулярна структура на имунните и растежни фактори е изключително близка до тези при човека, и на всичко отгоре тя е до 20 пъти по-богата на антитела в сравнение с човешката. Тя дава на имунната ни система всичките 5 класа имуноглобулини – готови за употреба антитела срещу 20-те най-разпространени болестопричинители: стафилококи, стрептококи, ешерихия коли, клебсиела, кандида албиканс, хемофилус инфлуенце, салмонела и пр. Като универсална суперхрана, коластрата е подходяща за всяка възраст и за подсилване на организма при всяко неразположение. Ключови нейни съставки са растежните фактори за мускули, кости, нерви, лигавици, кожа, съединителна тъкан, както и инсулино-подобният фактор на растежа. Тези съставки регенерират и заздравяват тъканите, и помагат за по-бързото оздравяване. Коластрата е богата на лактоферин, пробиотици, ензими, Затова и при най-малко съмнение, че някой в семейството ви е настинал, веднага давайте коластра! Най-добре я приемайте профилактично цяла зима (на празен стомах с много вода) по 1 капсула дневно за деца и по 2 капсули - за възрастни.

ЕСЕНЦИАЛНИТЕ МАСТНИ КИСЕЛИНИ (ЕМК) са най-същественият елемент от мембраната на човешката клетка и затова дефицитът им води до слаби лигавици, и не само лигавици. Ние българите цял живот се храним с животински наситени мазнини и рафинирано слънчогледово олио, и ето защо сме на челно място в света по инсулти и инфаркти. Защото ЕМК отговарят за еластичността на артериите, разреждането на кръвта и унищожаването на плаките, а също така за пълноценната работа на мозъка и нервната система. А ако бебето не е получило вътреутробно и през първите 4 месеца след раждането си пълната гама от комплекс мастни киселини, развитието на очния нерв се засяга и като поотрасне, такова дете обезателно ще има нужда от очила! 5-10 капки на ден от тази пълноценна маслена субстанция, получена чрез студено пресоване на 20 вида семена, ядки, цветя и с добавено рибено масло, укрепват лигавиците и създават в организма условия за добра защита от инфекции и правилно изграждане на тъканите.

Доброто здраве зависи от две абсолютни истини: тялото ни трябва да се подхранва непрекъснато и то така, че да няма клетъчен глад; и на тялото ни трябва да се осигурят условия да се справя ефективно с проникващите в него микроби.Разграждането на храната, идваща от стомаха, и всмукването на хранителните вещества се извършва в тънкото черво на човека. Там се изливат и секретите на двете големи храносмилателни жлези (черен дроб и панкреас). За ефективното изпълнение на своите функции то разполага с голяма секретираща и резорбираща повърхност, осигурена от голямата дължина (6-7м.), многократното му сгъване и силното нагъване на неговата лигавица отвътре, което увеличава два пъти площта й. Чревните власинки и чревните жлези са богато пропити с лимфоцити, които на места са организирани в лимфни фоликули. Те се забелязват по вътрешната повърхност на червото като плоски продълговати петна, наречени Пайерови плаки. Те са в основата на поддържането на чревния ни имунитет. Той е част от нашата вътрешна имунна система, която се състои от тимус, далак, костен мозък, лимфна система, бели кръвни клетки, антитела и хормони. Съвременната практика на приготовление на храната намалява хранителната й стойност и повишава опасността от бактериална зараза. Например, ако бактериите ешерихия коли или салмонела попаднат и се размножат в червата, те причиняват различни болестни прояви, които ни карат да се чувстваме зле. Мащабът на тези прояви зависи от темпото на тяхното размножаване и възможностите на тялото ни да ги унищожава. Тези едноклетъчни организми се делят на две на всеки 20 минути. Така ако намерят подходящата среда само за няколко часа те достигат до милиони. Ето затова цялото ни здраве до голяма степен зависи от червата! Това е много смело твърдение, но е факт. Така нареченият синдром на увеличена пропускливост на червата се подценява или изобщо не се взима под внимание, както и синдромът на раздразнените черва. А тези два синдрома са често срещани и са свързани с дисбактериоза и неправилен начин на живот и хранене.В червата на човека обикновено се съдържат няколко килограма живи бактерии. Техният състав и количество са силно зависими от начина на живот, който водим, от състоянието на околната среда, от храната, която приемаме и водата, която пием, както и от психоемоционалното ни състояние. От всичките около 500 вида микроорганизми, които населяват нашето тяло, само два са приятелски настроени. Те се наричат пробиотици ацидофилус и бифидус. Ако пробиотиците не са в добра форма, това нарушава баланса на чревната бактериална флора и уврежда нашата бактериална екосистема. Така съдържимото на червата става потенциален източник на вътрешни причинители на инфекции. Резултатът е размножаването на болестотворните бактерии, паразити и гъбички, което води до опасното за здравето ни състояние, известно като дисбактериоза. Пробиотиците са особено важни през първите години от живота на човека. Това е особено актуално при бебетата, родени чрез секцио или хранени с адаптирани млека. При бозайниците, в това число и човека, предаването на основния имунитет се осъществява като майката предава готови антитела на детето чрез плацентата, а след това с коластрата и кърмата. Така новороденото се предпазва от потенциални болестотворни микроби, докато собствената му имунна система се развие достатъчно. Едва тогава се включва така нареченият активен имунитет. Той представлява производство на имунокомпетентни клетки и специализирани молекули, наречени антитела, като реакция на организма срещу чужди субстанции, включително и инфекциозни микроби. Действието на антителата е да отклоняват или неутрализират причинителите на заболявания. Много важна характеристика на антителата е, че те са специално насочени към антигена, причинил тяхното образуване. Имунната система по същество е естествен защитен механизъм срещу заразяване. Имаме естествен пасивен вроден имунитет и активен имунитет, който е адаптогенен – т.е. създава се според нуждите. Пасивната имунна защита на стомашно-чревния тракт е в основата на стабилно здраве още от първите дни на живота. Пасивният имунитет е първата отбранителна линия. Активният е по-бавен, но по-специфичен спрямо чуждия агент. Тук обаче е важно, че се включва свойството памет, което осигурява съпротива при повторно възникваща опасност.И не на последно място по важност във връзка с устойчивостта на организма спрямо микроби е състоянието на входните врати за инфекции. Това са кожата лигавиците на носоглътката, дихателната, храносмилателната и пикочо-половата система. Те са изложени първи на контакт с бактерии, вируси, гъбички и паразити, и от тяхното състояние зависи дали нашествениците ще бъдат допуснати вътре в тялото. Клетките на тези наши важни органи са в състояние да се делят много бързо, което осигурява регенерацията и доброто състояние на тези естествени бариери на организма. Но за тази цел те се нуждаят от точно определени храни – преди всичко незаменими аминокиселини и есенциални мастни киселини.

С помощта на Зелена енергия се активира активния имунитет, Колактив  / Колактив 3 внася в организма пасивен имунитет, комплекс мастни киселини - КМК помагат за поддържането на здрави бариери, а пробиотиците Бифидус и Ацидофилус с водорасли – за възстановяване на чревната екосистема.

Всеки вирус по принцип се размножава вътре в клетките на своите гостоприемници – в случая в клетките на лигавиците – и като използва тези клетки, ги разрушава и напада съседните. Така лигавиците се разорават от вируса и стават лесно проницаеми за бактериите – получават се усложнения като синузит, бронхит, пневмония.Когато се вземат водорасли  и Зелена енергия те стимулират протувовирусния имунитет и вирусите се унищожават от имунната система по- бързо, преди да са нанесли големи поражения върху клетките ни.При консумация на Колактив или  Колактив 3, разранените лигавици по-бързо   се възстановяват  и антителата и лактоферинът действат антибактериално, подобно на антибиотиците, но без техните странични и токсични действия. ЕМК от своя страна заздравяват лигавиците и ги правят по-малко проницаеми за микроби.
При каквато и да било грипна епидемия е важна профилактиката и трябва да се укрепи имунната система. Продуктите на АкваСорс вече се утвърдиха като надежден метод за тази цел. Приемането на суперхрани като водорасли, коластра и ЕМК, както и определени здравословни добавки, може да предотврати или смекчи вирусните заболявания. А ако се наложи да се приемат антибиотици, тези суперхрани и добавки намаляват вредата от тях и спомагат за по-бързо и пълно възстановяване на организма . Ето някои съвети, чиято ефективност е многократно доказана в практиката:

    *   Редовни промивки на носоглътката и гаргара с 2% разтвор на хималайска сол – с цел отмиване на вирусите. Те са опасни само в носоглътката и дихателните пътища. Даже пиенето на воден разтвор с 0,5-1% хималайска сол е ефективно, защото отмива вируса към стомаха, където той не може да ни зарази. Достатъчни са няколко глътки на всеки час. Гореща вана с хималайска сол (не вечеряйте, вземете 10 зелени енергии и 5 коластри преди това) доколкото може да търпите, след което лягате и се затопляте да се изпотите. Компреси с хималайска сол 3-5% на гърдите, гърлото, върху болезнени участъци – но нека разтворът да е поносимо горещ и да се облече тениска, натопена в него, отгоре дебела дреха и така да се преспи през нощта – помага при кашлица и втрисане.
    *   Подкрепа за имунната система с Колактив или Колактив 3 – ежедневно поне 2 по 2 капсули на гладно профилактично, а ако се разболявате увеличете дозата до 2-3 пъти по 6-10 капсули. Става и за гаргара при болки в гърлото – изсипвате 1 капсула в малко 1% разтвор на хималайска сол, по 1 глътка през половин-един час дръжте в устата 30 секунди и после глътнете.
    *   Повишаване на противовирусния имунитет със Зелена енергия/ АкваСорс водорасли АФА /Морска енергия  – богата на органични, лесноусвоими минерали, ценни витамини (С, В група, бетакаротин и пр.), всички аминокиселини, антиоксиданти, ензими. Взимайте  по 2- 4 капсули профилактично, до 3- 6 при децата и  по 6-12 капсули при боледуване на възърастните и през възстановителния период.
    * Супер Антиоксидант с пикногенол – предпазва клетките от уврежданията от свободните радикали, които се увеличават при боледуване. Намалява болките в ставите и мускулите. Профилактично 2 по 1 капсула, при боледуване – поне 3 по 2 капсули, може и много повече според степента на увреждане до 3 по 5-6 капсули за няколко дни.
    * КОМПЛЕКС  мастни киселини  – 2 по 20 капки, добре е да се размажат по лигавиците на устата и гърлото с цел укрепването им – т. е. да не се гълтат веднага, а да се смучат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар