неделя, 8 юли 2012 г.

Коластрата - майчина любов

   Коластрата е течност, която се отделя от млечните жлези на женските бозайници през първите 2-3 дни след раждането, преди появата на млякото. Образуването й е много по-сложно и по състав тя е по-близо до кръвта, отколкото до млякото. Съставките й не се срещат в толкова големи концентрации в нито една друга природна храна.
Тя е наситена с широкоспектърни имуностимулатори (37 естествени имунни фактора) и много растежни фактори, които помагат на човешкото тяло да се справя със заболяванията и да поддържа оптимално здраве.Коластрата е единственият начин да се пренесат готови антитела от майката към новороденото. Тя е първата храна за всички бозайници (в това число и за човека) и защитава новородените през първите дни от живота им, когато те са най-уязвими. Оставени без нея, те или умират, или не могат да се развиват правилно.Коластрата от крави съдържа до 20 пъти повече растежни фактори от човешката и затова е много по-силна. Тя е безопасна дори и за хора, които не понасят млечни продукти, тъй като съдържанието на лактоза и други обикновени млечни съставки са минимални (2 капсули съдържат толкова малко лактоза, колкото има в 5 ml мляко).Най-добрата коластра се добива от новозеландски крави, които се отглеждат на пасища и чиято храна не съдържа пестициди и антибиотици. Нова Зеландия е страната с най-чистата екология и единствено там не е известен нито един случай на болестта Луда крава. За стадата се полагат големи грижи и са въведени много строги изисквания и нормативи, гарантиращи отлично качество.
Имунитет и Коластра
Почти всички инфекциозни или дегенеративни заболявания, вкл. рак и сърдечни болести, се предшестват или придружават от понижена функция на имунната система. Затова мощното имуностимулиращо действие на коластрата може да помогне за предотвратяване на тези опасни състояния. Тя съдържа имунни фактори, които работят за възстановяването на ефективността на имунната система.
Имуноглобулините са големи протеинови молекули, съставляващи над 40 % от протеините в нашия кръвен серум. Има пет класа имуноглобулини, които присъстват при всички млекопитаещи, включително и при хората. Всички те започват със съкращението Ig и се различават по между си посредством главни букви A, D, E, G и M. Всеки има своя собствена уникална аминокиселинна структура и изпълнява специфични функции в тялото. Те се появяват в телата ни поотделно или заедно в различни комбинации. Всеки вид може да унищожава или обезврежда специфичен антиген. Коластрата съдържа всичките пет имуноглобулини. IgA е открита в кръвния серум и слюнката, сълзите и лигавиците. IgG (най-изобилният имуноглобулин, съдържащ се в кравешката коластра), циркулира в лимфата и кръвта, където спомага за неутрализиране на бактерии, токсини и други нежелани пришълци. IgD и IgE имат силно антивирусно действие, а IgM е мощно оръжие срещу бактериите (антибиотик).
Коластрата съдържа и лактоферин – мощен широкоспектърен антибиотик, който за разлика от фармацевтичните антибиотици помага и срещу вируси. В едно изследване в Холандия лактоферинът се доказа като силен инхибитор за HIV-1 вируса, главният причинител на СПИН. Той е ефикасен и срещу много други бактерии, гъбички и протозои. Освен това лактоферинът е силен антиоксидант, който намалява вредните ефекти от свободните радикали. Коластрата съдържа PRP (богат на пролин пептид), който помага за засилване на слабата имунна система и за възстановяване на тимусната жлеза до оптимална функция. Тимусът произвежда жизненоважните Т-клетки, които се борят с вирусите. PRP помага и за балансиране на свръхактивността на имунната система при автоимунните заболявания (при които тялото на практика се самоатакува). Това прави коластрата изключително ефективна при болести като синдром на хронична умора, множествена склероза, фибромиалгия, ревматоиден артрит, лупус (кожна туберкулоза) и склеродерма.
Ползите за имунитета на хората, които приемат коластра, се дължат поне на три механизма:
Първо: внасяне на готови антитела в червата, които обезвреждат около 20 вида микроби. Това е имунитет наготово, и той е добре дошъл за всеки човек, особено за тези, които са изтощени и с отслабени защитни сили.
Второ: Стимулиращо действие посредством различните растежни фактори, които помагат за поддържане на всички тукани и системи на организма в по-добро състояние.
Трето: Подхранване - коластрата е биогенна храна от най-висока класа. Тя е пълноценна, лесно усвоима и много по-богата от млякото на всичко необходимо за правилното развитие на имунната система на децата и за поддържане на стабилен имунитет при възрастните.
Артрит, коластра и авто-имунен отговор
Артритните болки са придружени с възпаление и са проява на автоимунно заболяване, при което имунната система атакува собствените тъкани. Заболявания като мускулна атрофия, ЛАС и склеродерма също са резултат на свръхактивни тимус и имунна система.
Серни съединения (глюкозамин сулфат) оказват благотворен ефект върху възпалението, и по-специално артритното. Коластрата е чудесен източник на тези серни микро-частици, вкл. един от най-богатите източници на MSM (метил сулфанил метан). Тя съдържа и други важни съставки, вкл. две от най-силните противовъзпалителни субстанции. Това я прави много по-силна и ефективна от синтетичните лекарства, произведени само на базата на сяра.
Коластрата съдържа също така полипептид, богат на пролин (PRP), който е регулатор на имунния отговор. PRP инхибира свръх-производството на Т-лимфоцити, което се стимулира от антигените. Това понижава агресивността на имунния отговор, и болката и отоците намаляват.
Синергичната комбинация от растежни и имунни фактори, противовъзпалителни съставки, PRP, серни микро-частици и други правят коластрата перфектно, напълно естествено лекарство срещу възпалението и болката. Растежните фактори стимулират регенерацията на тъканите, а серните микрочастици помагат най-вече при изграждането на хрущялите и съединителните тъкани.
Най-силна е коластрата, която се произвежда от крави, хранени със свежа трева, защото тя съдържа повече от тези полезни серни компоненти. Така че търсете коластра, която е произведена от пасящи на воля крави.
Остеопороза и коластра
Остеокластите са клетки, които разрушават костната тъкан и предизвикват шупливост и загуба на здравината на костите, наречена остеопороза. Остеобластите, от друга страна, са клетки, изграждащи костта. С напредването на възрастта броя на остеобластите намалява за сметка на увеличеното количество остеокласти. Това важи най-вече за жените в менопауза, тъй като е доказано, че с намаляването на естрогените броя на остеокластите нараства.
Трансформиращият растежен фактор (TGF-B), който естествено се съдържа в коластрата, се произвежда и от остеобластите (клетките, които изграждат костите) и води до намаляване на остеокластите (клетките, които унищожават костите). Допуска се, че TGF-B може да намали и дори да предотврати развитието на остеопорозата.
Коластрата е единствения естествен източник на TGF-B и други растежни фактори. Затова се препоръчва всеки, който иска да повлияе положително костната си плътност и здравина, да приема редовно коластра и водорасли.
На жените след менопаузата се препоръчва да изследват хормоналните си нива и заедно с коластрата да приемат подходящи дози естроген и прогестерон (обикновено е достатъчно да употребяват крема Moon Rise), както и Зелена енергия и Морска енергия , които са много богата на минерали.
Много лекари, които препоръчват тези суперхрани, са наблюдавали подобрение в костната плътност, повишаване на хемоглобина, общо освежаване, повишаване на тонуса и намаляване на оплакванията при пациентки на възраст над 40 години, които редовно ги приемат.
Ключът към дълголетието
Напоследък коластрата се очертава като най-перспективното средство за съхраняване на младостта, забавяне на остаряването и продължаване на живота. Това се дължи на уникалното съчетание от естествени растежни фактори в подходящо съотношение, които тя съдържа.Предполага се, че един от начините да се забави и даже да спре остаряването е хормонозаместителната терапия. Напоследък даже е модерно да се приема човешки растежен хормон (HGH), но мненията на специалистите по въпроса са доста противоречиви. Dr. Daniel Rudman, ендокринолог от САЩ, изследвал хора на възраст между 61 и 80 г., които имали значителни здравословни проблеми: промени в строежа на тялото, свързани с възрастта, затлъстяване и ниски нива на HGH и IGF-1 в кръвта. IGF-1 се образува в черния дроб от HGH и е непряк начин да се докаже активността на хипофизата.Без да променят навиците си на живот, пушене, хранене и упражняване, хората, приемали HGH, увеличили крехката си мускулна маса средно с 8.8% и изгубили 14% от тлъстините си. Костите им станали по-плътни, а кожата – по-здрава. Освен това усетили прилив на енергия, половото им влечение нараснало и издръжливостта им се увеличила. Според д-р Рудман ”те се подмладили между 10 и 20 г”.Производството на HGH започва да намалява след 30 годишна възраст и на 60 години е само 20% от онова, което е било на 21г., а към 70 години почти всеки човек има значителен недостиг на растежен хормон. Когато към това се добавят определени симптоми, се получава т.нар. синдром на дефицит на соматотропин (СДС). СДС се проявява с намалена подвижност, загуба на мускулна маса, затлъстяване, липса на енергия и желание за общуване, отслабване на имунитета и възстановителните способности, по-голям риск от сърдечно-съдови заболявания и други симптоми на остаряване, което води до скъсяване на живота.Приемането на HGH води до удивителни резултати и помага на всяка клетка на тялото. Кожата се подмладява, костите се уплътняват, вътрешните органи заработват по-добре и нивата на IGF-1 се увеличават до стойности, типични за здрави хора на 30 г. Според някои изследвания имунитетът укрепва, инфарктите и инсултите намаляват, хората с емфизем дишат по-леко, остеопорозата намалява, а набръчканата кожа отново става гладка и млада.
Безопасна ли е наистина терапията с HGH? Колкото и да са вълнуващи изследванията, този въпрос все повече се задава. Експертите твърдят, че лечението с HGH може да бъде много опасно, особено ако не се приемат подходящи дози. Играта с хормони не е шега работа. Макар, че страничните ефекти от употребата им изчезват след прекратяването им, не е ясно какво точно става. За човешкото тяло HGH е това, което са силните торове за растенията - ускорител на растежа. Това донякъде е добра новина, но както знаем, торовете стимулират растежа и на всички плевели. Най-просто казано, HGH би могъл да доведе до нежелателен растеж - например на туморни клетки.По-големите дози HGH определено имат странични действия. Например бодибилдърите и културистите по кориците на списанията в повечето случаи са с по-груби ръце и крака и с разширени челюсти и по-големи разстояния между зъбите, тъй като този хормон води до акромегалия (нарастване на костите на лицето и крайниците). Освен това HGH може да доведе до хипертония и гинекомастия (уголемяване на млечните жлези при мъже).
Коластрата: решението на Природата. Добрата новина е, че коластрата е съвършена алтернатива на HGH. Многобройните изследвания доказват, че тя е единственият естествен източник на перфектно балансирани растежни фактори, които забавят остаряването и регенерират тъканите. Когато се приема редовно, коластрата прави кожата по-хубава, старческите петна намаляват и даже изчезват, костната маса и плътност се увеличават, а сексуалните функции се възстановяват. Иначе казано, коластрата действа подобно на HGH, но без да има неговите странични действия. Биологичната ефективност на коластрата може сериозно да пострада, ако тя не се добива и изсушава правилно. Излишната топлина е изключително вредна (вкл. високите температури, които се получават в процеса на таблетиране – ето защо за предпочитане са капсулите). Най-добрата коластра е от Нова Зеландия. Бъдете сигурни, че сте избрали коластра от крави, отглеждани на свобода и хранени само със зелена трева без пестициди, антбиотици и хормони. Добавянето на хормони, антибиотици и др. намаляват ефективността от продукта и водят до нежелани последици. Помнете, че “фабриката”, която произвежда коластрата, е самата крава – тя не бива да се замърсява по никакъв начин, ако искаме коластрата също да бъде чиста.
Повишена чревна пропускливост и синдром на чувствителния стомах
Повишената чревна пропускливост и синдромът на чувствителния стомах се причиняват от вируси, бактерии, гъбички (candida), паразити и токсини. Други причини са неправилна диета, алкохол, противовъзпалителни лекарства, цитотоксични лекарства и стресови фактори като сърдечни кризи, операции, или други подобни.
Това състояние може да доведе до много проблеми като диария, лошо усвояване на храната и хранителни алергии, и често се свързва с много сериозни автоимунни заболявания като мускулна атрофия, фибромиалгия, склеродерма и др. То често съпровожда по-сериозни инфекции като холера, салмонела, E-коли и СПИН, както и болест на Крон, артрит, хепатит, синдром на хронична умора, кистозна фиброза, алкохолизъм и др.
Много специалисти вече вярват, че повечето болести започват от стомаха и червата. В светлината на това ново откритие, лекарите приемат тези стомашни оплаквания далеч по-сериозно. Те са доста разпространени, но за съжаление често остават неразпознати, въпреки че съществуват безопасни и безболезнени тестове за установяване на засилена чревна пропускливост. Препоръчва се всички болни с подобни оплаквания да поискат такъв тест.
Коластрата може да спре синдрома на пропускливите черва. Нейната уникална комбинация от имунни и растежни фактори изглежда перфектно подбрана от природата като лекарство за това състояние. Имуноглобулините, лактоферинът и другите имунни фактори могат да убиват, инхибират и възпрепятстват размножаването на патогенните микроби и да предпазват от токсините. Епителният растежен фактор на коластрата стимулира възстановяването на чревните лигавици. Неговото противовъзпалително действие намалява разстоянието между клетките, като по този начин намалява свръхпропускливостта.
Нито една друга субстанция не е толкова ефективна за това състояние. Но за да сте още по-здрави, също така препоръчваме Зелена енергия и Комплекс мастни киселини, както и пълноценна и балансирана диета, богата на влакна, с много плодове, зеленчуци и сложни въглехидрати, и бедна на рафинирани брашна, алкохол, кофеин, захар и химически добавки.
Тъй като този синдром се отразява негативно върху усвояването на храната, хората с тази болест често страдат от клетъчно недохранване, независимо от наднорменото си тегло. Здравословна диета, заедно с постоянен прием на коластра, може да осигури значително подобрение на тяхната жизненост и самочувствие, защото тя значително повишава усвояването на хранителните вещества.Употребата на коластра като основа на лечението може да увеличи ефективността на всички хранителни добавки, които приемате. Тъй като коластрата намалява пропускливостта на червата и силно увеличава асимилацията на всички хранителни вещества, тя ще увеличи ефективността и на всички добавки и лекарства.
Антибиотиците намаляват възможността на червата да се съпротивляват на нови болести, защото убиват приятелските пробиотици, които ни помагат да се справяме с вредните микроби в червата. Коластрата допринася за ре-колонизацията на полезните бактерии в храносмилателния тракт, което ни помага да се борим с вредните бактерии, да усвояваме по-добре храните и да изградим здрава бариера срещу токсините и патогените.
Коластрата и спортистите
Атлетите и хората, които спортуват редовно, винаги търсят начини да подобрят постиженията си и да получат по-добри резултати. Според клиничните изследвания и свидетелствата на хора, които употребяват коластра, тя може би е най-въздействащата природна субстанция, открита до момента, която може да помогне на атлетите да постигнат мечтаните от тях резултати. Много боди-билдъри и фитнес експерти твърдят, че именно коластрата е най-ефективното средство за изграждане на здрави мускули, което някога са употребявали – при това без да прибягват към незаконните (и опасни) стероиди.IGF-1 (инсулино-подобен фактор на растежа), открит в коластрата, има много по-добър анаболен ефект от всяко друго известно досега вещество, дори и стероидите. IGF-1 води до нарастване на мускулната маса и увеличаване на силата. Кравешката коластра има по-висока концентрация на IGF-1 от човешката, а структурата им е почти идентична. Човешкият и кравешкия IGF-1 се различават само по 3 от 67-те аминокиселини, които изграждат веригите на молекулите им. Заради тази еднаквост кравешкия IGF-1 е толкова ефикасен, колкото и човешкия.
Коластрата намалява разпадането на протеините и стимулира транспортирането на глюкозата в мускулите. Това означава, че мускулите използват по-пълноценно горивото, с което разполагат. Растежните фактори на коластрата правят възможно използването на енергия и от мазнините, вместо от въглехидратите. Това не означава, че можете да ядете повече тлъстини, но определено означава, че тялото ви ще изгаря повече мазнини, вкл. натрупани от въглехидратите или протеините, с които се храните, и ще произвежда енергия по-ефективно.
В крайна сметка растежните фактори на коластрата увеличават скоростта на протеиновия синтез и намаляват разграждането на белтъчините, което води до увеличаване на чистата мускулна маса, без съответното увеличаване на мастните натрупвания.
“Кратко и ясно, IGF-1 е алфата и омегата на анаболните пептидни фактори на растежа. От къде можете да го получите? Само от коластрата!” - твърди Даниел Шон от списанието за културисти “Железният мъж”.Хора, които тренират редовно, разказват за удивителни подобрения, откакто вземат коластра. Те могат да вдигат по-големи тежести и прибавят допълнителни по-бързо отпреди. Възстановяват се по-лесно след “серия” и могат по-бързо да се заемат със следващото упражнение. Чувстват прилив на енергия и умората при тях настъпва по-късно. При изследване на финландския олимпийски ски-отбор участниците тренирали изключително много и нивата на тяхната креатин-киназа се измервали през седемдневен период. Креатин-киназата е изключително важен вътреклетъчен мускулен ензим. Ако се открие в кръвта, това е индикатор за разпад на мускулна тъкан. Затова, когато след тренировка креатин-киназните нива в кръвта се увеличат, това е знак за значително мускулно травмиране и претрениране. В сравнение с членовете на отбора, пиещи плацебо, атлетите, които консумирали коластра, показали креатин-киназни нива в кръвта почти наполовината четири дни след силни тренировки. В допълнение те казали, че чувстват по-малко умора и нямат мускулна треска, а тяхното представяне очевидно се подобрило. Коластрата повишава също така и издръжливостта. Тя подобрява усвояването на храната от червата и по този начин засилва ефективността от приеманите шейкове с въглехидрати и аминокиселини. Също така, растежните фактори в коластрата помагат да се “запечатат” язвите и гастритите, които намаляват усвояването на храната. В крайна сметка, когато приемаме коластра, повечето хранителни вещества от храната, която поглъщаме, могат да се оползотворят по време на тренировки като енергия за мускулите и за сърдечно-съдовата система, или да послужат за изграждане на по-здрави мускули. Многото растежни фактори, открити в коластрата, спомагат за възстановяване на тъканите, увеличават метаболизма на тялото и възможността му да изгражда здрава мускулна тъкан, балансират нивата на глюкозата в кръвта и в мозъка, и даже възстановяват ДНК и РНК. Ползите от коластрата са велика новина за онези, които тренират редовно, но не виждат резултатите, които искат! Може би тялото ни се нуждае именно от тези растежни фактори, за да откликне на тренировките? Не всичко се постига само с труд и бъхтане - понякога се налага да си помогнем… с коластра!
Външно приложение на коластрата
Факторите на растежа, съдържащи се в коластрата, играят важна роля при лечението на рани.
Бари М., дърводелец, вече приемал коластра вътрешно. Докато поставял с много силен пистолет рамки за прозорци, забил пирон през ставата на средния си пръст. Болката била неописуема. Наложило се двама колеги да помогнат за изваждането на пирона. След като му били инжекция против тетанус, той посипал раната с коластра. Когато се събудил на другата сутрин, отокът бил напълно изчезнал, не чувствал никаква болка и единственото, което му напомняло за нараняването, било леко схващане на пръстите. На следващата сутрин той отново работел на строежа. Друг мъж разказва как е поставил коластра върху операцията си за възстановяване на коляното (в допълнение на тази, която пиел) и изненадал приятелите си, като отишъл да танцува две седмици след операцията! Кравешката коластра е много ефективна при лечението на рани от травми и хирургическа намеса. Препоръчва се тя да се приема вътрешно и външно. За външно приложение, смесете коластра на прах до получаване на гъста паста, използвайки дестилирана вода или физиологичен разтвор. Нанесете директно върху засегнатия участък и превържете с бинт или лепенка. Коластрата е ефективна и за лечение на рани и абсцеси в устната кухина, включително и след стоматологична намеса, когато се пие и едновременно с това се поставя върху засегнатото място.Страдащите от акне също могат да получат значително подобрение, ако използват коластра по този начин.
Коластра от крава бори инфекциите - интервю с Eли Хорозова
КОНЦЕНТРАТЪТ РАБОТИ КАТО МАТРИЦА - УЧИ ТЯЛОТО КАК ДА ГРАДИ ИМУНИТЕТ  Коластра от крава - секретът, който се отделя, преди да дойде млякото, осигурява надеждна защита от болести и инфекции не само в сезона на грипа. Естественият продукт се продава като хранителна добавка, която е особено полезна, защото по естествен път усилва имунитета на кърмачета и възрастни.Природата е създала тази първа храна за бозайниците, за да защити новороденото от досега с външната среда. Секретът носи цялата имунна памет от тялото на майката. С нея новороденото получава наготово пасивен имунитет от майчиния организъм. Затова наричат коластрата и "първия лекар". За силата й като профилактика и лекарство разговаряме с Ели Хорозова, автор на "Коластрата - шедьовърът на майката Природа"
- Госпожо Хорозова, известно е, че коластрата е незаменима храна, но се използва и за профилактика, и като лекарство. Коя е истинската й сила?
 - Като храна коластрата стои на върха на хранителната пирамида - толкова е пълноценна и концентрирана, че може да покрие напълно нуждите на организма. Природата е заложила в нея всички имунни и хранителни фактори, създадени по пътя на еволюцията за оцеляване на новороденото.Тя се дава като хранителна добавка и същевременно като лекарство. 
- Каква е лечебната й сила?
- Съвременната биомедицина разчита на коластрата в много отношения. Тя осигурява готови антитела срещу 10-те най-популярни причинители на болести, инфекции и възпаления като стафилококи, стрептококи, ешерихия коли, инфлуенца и кандида. Освен това съдържа и много растежни фактори, повече от 8, които стимулират обновяването на костната тъкани, на епителните и кожните клетки и на нервната тъкан. Коластрата действа като естествен антибиотик и дава наготово 5-те имуноглобулина - служи като матрица за изработване на съответните антитела и за защита срещу болестите. Затова я наричат "училище по имунитет". Съдържа още витамини, пробиотици, минерали и антиоксиданти. Ползва се най-вече за деца, защото помага за изграждане на имунна защита и за правилния им растеж.
Добре е бременната да взема коластра, защото така усилва защитните си сили и "наследството",  което ще предаде чрез родовите пътища и чрез кърмата на бъдещото дете.

- Полезна е за здрави и болни. Все пак кои състояния се повлияват най-добре?
- При възрастните хора тя усилва имунния отговор  и осигурява наготово антитела. Тя защитава лигавиците на носа и гърлото и така помага на предния фронт на организма да придобие качествена защита. Най-ценна е при счупвания и травми, защото помага на организма да образува костно вещество и да се възстанови по-бързо. Незаменим помощник е при остеопороза, проблеми с прешлените и артрити. Употребяват я и много спортисти, защото се убедиха в силата й особено в процеса на възстановяване след усилени тренировки и фитнес. Доказано е, че тя подобрява мускулния тонус. Ползват я всички тежкоатлети от световните отбори, защото възстановява бързо силите и гарантира регенерация на тъканно и на енергийно ниво. Концентратът помага и за възстановяване след боледуване, при бактериални инфекции на бъбреци, очи, уши и носоглътка.
- Ние говорим за коластра на крава, от която се прави естествената добавка. Защо точно от крава?
- Коластрата на всички бозайници е със сходен състав. Коластрата на кравата обаче е 20 пъти по-богата на имунни и антибактериални фактори в сравнение с тази на човека. Такива са особеностите на носене на плода. Майката не може директно по кръвен път да предаде своя пасивен имунитет, а новороденото трябва да го получи още с първата храна. Вероятно благодарение на нея веднага след раждането телето се изправя на крака и тръгва. Без коластрата то едва ли ще може да съществува.
Коластра от крави с отлично качество можете да получите от продуктите Колактив и Колактив 3 на АкваСорс.

1 коментар:

  1. Бих искала да попитам от каква възраст при деца
    може да започне да се дава коластра?

    ОтговорИзтриване